Novosti

U Italiji odrzan projektni sastanak EU projekta EMBRACE


U Italiji odrzan projektni sastanak EU projekta EMBRACE

Razvojnoj agenciji Unsko-sanskog kantona (USK) odobren je još jedan projekt koji će finansirati Evropska unija – projekt EMBRACE (Eco-Mediterranean Business Reinforcing Agro Circular Economy), što ovu razvojnu agenciju čini jedinim projektnim partnerom iz Bosne i Hercegovine.

Razvojna Agencija USK je jedan od deset partnera iz sedam zemalja koji učestvuju na projektu EMBRACE, a koji se održao u Veneciji, a koji ima za cilj razviti i testirati modele i alatr za uspostavu 2 međunarodna mega-klastera koji rade na principu kruzne ekonomije. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,140.390,50 miliona eura, dok će Razvojna agencija USK implementirati iznos od 166,710 eura. Projekt će implementirati deset partnera iz sedam zemalja (Italija, Španija, Grčka, Francuska, Slovenija, Portugal i BiH), u vremenskom trajanju od 30 mjeseci.

Projekt je orjentiran prema značajnom poboljšanju ekoloske i ekonomske vrijednosti proizvoda i lanaca, kao i uspostavljanju stalne mreze među kompanijama” kaže Samir Jodanović, direktor Razvojne Agencije USK. Vodeći partner projekta je t2i preduzeće iz Italije.