Novosti

RAUSK održala treninge na temu „Bolje upravljanje energijom“


RAUSK održala treninge na temu „Bolje upravljanje energijom“

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona je,  u sklopu projekta „New Finance“,  održala tri treninga na temu „Bolje upravljanje energijom“ u Bihaću, Cazinu i Ključu. 

Treninzi su održani s ciljem promoviranja inovativnih financijskih instrumenata, kao što su javno-privatno partnerstvo i ugovor o energetskom učinku, uz pomoć kojih se u zgradama u javnom vlasništvu mogu lakše riješiti problem energetske obnove istih. 

Na treninzima su većinom učestvovali predstavnici javnog sektora, koju su pokazali veliki interes za prezentirane financijske instrumente i izrazili žaljenje da predstavnici privatnog i financijskog sektora nisu pokazali interes za ovaj trening koji je bio prilika da se nauči nešto novo i da se vide primjeri dobre prakse u regionu i šire. 

Iznenadio nas je malen odaziv u Ključu, gdje je trening bio namijenjen općinama Ključ i Sanski Most, ali se nadamo da će u buduće i u ovim općinama interes biti veći. 

Zaključak sa treninga je bio da su ovakvi financijski instrumenti dobra prilika za javni sektor da riješi problem energetske efikasnosti u zgradama u svom vlasništvu, ali da ovi projekti ne mogu početi bez subvencija viših nivoa vlasti, kao što je to slučaj u susjednoj nam Hrvatskoj.