Novosti

Odrzan projektni sastanak u sklopu projekta RENEW HEAT


Odrzan projektni sastanak u sklopu projekta RENEW HEAT

U okviru projekta izvršeni su radovi na ugradnji centralnog grijanja na objektima Sportske dvorane i Kulturnog centra Cazin, a projektni partneri Grada Cazina su Karlovačka županija, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona. Povodom uspješne implementacije projekta danas je organizirana i svojevrsna prezentacija onog što je u međuvremenu učinjeno.

-„Projekt Renew Heat ukupne vrijednosti 700.000 eura je investicijski projekat s obzirom da je samo na investicijske radove odnosno na ugradnju kotlovnica u Hrvatskoj i BiH uloženo gotovo 400.000 eura. Ugrađena su tri kotla, jedan u Hrvatskoj i dva u BiH i ti kotlovi, osim što donose uštedu jer se griju na bio masu, emitirati manje emisije CO2 u okolišu, doprinijeti i razvoju lokalnog gospodarstva jer je i sirovina i proizvodnja energenta iz regije“, rekao je Karlo Rajić, predstavnik REGEA-e.

Kako je istaknuo direktor Razvojne agencije USK Samir Jodanović, bio je ovo uspješan i višestruko koristan projekat u kojem je Grad Cazin efikasno ispunio sve svoje obaveze.

-„Što se tiče dobrih iskustava mi sigurno sada imamo iskustvo i znanje da radimo slične projekte i da ih multipliciramo na druge lokalne zajednice našeg kantona. Grad Cazin se pokazao svakako kao kredibilan partner i mi ćemo naravno i u budućnosti implementirati ovakve i slične projekte“, kazao je Jodanović.

U objektu Sportske dvorane izvedeni su radovi izgradnje sistema grijanja na pelet odnosno dva kotla po 250 kW, dok je u objektu Kulturnog centra izvedena rekonstrukcija sistema za grijanje koja podrazumijeva zamjenu kotla na lož ulje sa kotlom na pelet od 75 kW. Ukupna vrijednost realiziranih radova iznosi 362.656,00 KM.

-„S obzirom da Sportska dvorana nije imala grijanje za nas je uspjeh i sama činjenica da smo riješili to pitanje. Naravno i grijanje objekta Kulturnog centra Cazin je riješeno na prihvatljiviji način. Ovaj prvi projekat prekogranične saradnje je realiziran potpuno uspješno i to je takođe, velika stvar za nas. Ja se zahvaljujem našim partnerima i nadam se da je ovo tek početak kada su u pitanju evropski fondovi, regionalna i prekogranična saradnja“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.