Novosti

FOTO: Otvorena regionalna poslovno-stručna konferencija PIT Krajina 2018


FOTO: Otvorena regionalna poslovno-stručna konferencija PIT Krajina 2018

Jutros je u Bihaću, u prepunoj sali Hotela Park, u organizaciji kompanije Targer E&C d.o.o. Sarajevo, U.G. „Bosanske Krajine“ Sarajevo, Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona i kompanije Matrica d.o.o. Bihać, otvorena regionalna poslovno-stručna konferencija PIT Krajina 2018 koja je okupila najjača regionalna imena industrijskog menadžmenta.   

Preko 160 učesnika iz oko 70 kompanija i organizacija, od Ljubljane do Beograda, uzeli su aktivno učešće u radu ovog stručno-poslovnog skupa. Konferenciju je otvorio ministar privrede Unsko-sanskog kantona Amel Kamenčić, koji se zahvalio organizatorima konferencije i istekao značaj jednog ovakvog događaja za privredu Krajinu i prisutnim zaželio uspješan rad.

Ispred organizatora skupu su se obratili i Adnan Bajrić ispred udruženja građana „Bosanske Krajine“ u Sarajevu i dr. Hadis Bajrić, projekt menadžer firme Targer E&C i profesor na Mašinskom Fakultetu u Sarajevu.
Konferenciju su podržali Vlada Unsko-sanskog kantona, Grad Cazin, Grad Bihać, EBRD. Kompanije partneri konferencije su: Regeneracija, Meggle, Krupa Kabine, Mann-Hummel, Prevent, Bihaćka pivovara. Sponzori konferencije su: Euro Roal, Jump logistics, Auto tech, Neimax, Kala, Sendo, Posao.ba, Vispak, Datalab, Elmed, Logico, Algotech, InIn Informatički inženjering, Craftos, BH Service Biesse, Inporta, Institut za saobraćaj i komunikacije, Uptrend marketing, Design team, Nacinalni park Una.  Medijski pokrovitelji su: Akta, Cazinnet, RTV USK, Krajinaba.

Centralni sadržaj konferencije predstavljaju izlaganja regionalnih stručnjaka koji će dati osvrt na aktulne teme operacionog menadžmenta na kojima kompanije razvijenih zemalja grade svoju konkurentsku prednost kao što su: 

- Lean tehnike za povećanje konkurentnosti, 
- Integrisana logistika i upravljanje lancem snabdjevenija (SCM), 
- Upotreba robota i automatizacija u proizvodnim procesima,
- Energetska efikasnost u industriji, 
- Te sasvim izvjesna digitalizacija poslovnih procesa, ili digitalna revolucija poznatija pod nazivom Industrija 4.0.

Kako bi se upotpunila priča, organizatori su se potrudili da na konferenciju dovedu predstavnike domaćih, regionalnih i međunarodnih institucija koji u svojim programima nude mogućnosti finansiranja privatnih i javnih projekata, te će prisutni moći postaviti pitanja o uslovima i načinu finansiranja vlastitih poslovnih ideja. 
Konferencija predstavlja odličnu priliku da se učesnici upoznaju sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama i efektima njihove implementacije u bh. proizvodne kompanije, kao i da se upoznaju sa kolegama, ekspertima i poduzetnicima iz kompanija koje dijele zajedničke izazove proizvodne djelatnosti.

Osim izlaganja na postavljene teme, jedna od ključnih tačaka dnevnog reda konferencije je i panel diskusija na izuzetno aktuelnu temu u BiH i zemljama regiona: „Kako generirati i održati dovoljno stručne radne snage za potrebe industrije?“ O ovom pitanju će govoriti poduzetnici i direktori domaćih industrijskih kompanija, kao i panelisti iz Privredne Komore i agencije Kolektiv / Posao.ba. Fokus panela će biti pokušaj da sa elaboracije problema prebacimo na planiranje strategija i akcija koje svako u svojoj zoni odgovornosti može realizirati.
Ne tako manje bitan sadržaj za proizvodne kompanije, posebno iz Krajine, su i B2B susreti koji su planirani u 3 posebna bloka unutar kafe pauza. Posebna pažnja će biti usmjerena prema partnerima i sponzorima konferencije, koji će imati svoje promo-kutke na marginama konferencije i na kojima će svi zainteresirani učesnici moći dobiti više informacija o proizvodima i uslugama tih kompanija. Svi sponzori izlažu isključivo usluge i proizvode koji služe ili mogu da služe kao podrška poslovanju proizvodnih kompanija.
 
Na samom kraju konferencije PIT Krajina 2018 je za sve proizvodne sladokusce predviđen obilazak kompanije koja predstavlja jednog od prvaka bh. prehrambenog sektora – mljekare Meggle. Domaćini iz ove firme su omogućili ostvarivanje uvida u njihove standardizirane i tehnološki visoko razvijene procese i postrojenja, uz degustaciju njihovih proizvoda.
 
U fotogaleriji možete pogledate prve impresije sa otvaranja konferencije, a detaljniji izvještaj možete pratiti u narednim satima i danima.