Novosti

FOTO: U Bihacu odrzan operativni sastanak BITNET konzorcija Europske poduzetničke mreže u FBiH


FOTO: U Bihacu odrzan operativni sastanak BITNET konzorcija Europske poduzetničke mreže u FBiH

Razvojna agencija USK je bila domacin sastanka konzorcija EEN mreze za Federaciju BiH, koji se je odrzao u Bihacu 15.11.2018.godine. 

Analizirane su i definisane projektne aktivnosti do kraja projektnog perioda te je su predstavljene aktivnosti za 2019-tu godinu. Konzorcij je dobio obavijest Evropske komsije da su prpjektni prijedlozi za 2019-tu ocjenjeni pozitivno te se može pristupiti pripremama za potpisivanje novih ugovora.

Evropska preduzetnička mreža u BiH aktivna je od 2008. godine. Osnovni zadatak joj je da pruži podršku malim i srednjim preduzećima te na taj način poveća njihov inovativni kapacitet. Najveći je projekat Evropske komsije te, između ostalog, podržava zemlje koje je su KOSMO programu. Jedna od tih zemalja je i BiH koja je među posljednjim ušla u KOSMO projekat. Na Konzorciju su analizirane i definisane projektne aktivnosti te je predstavljen projekat koji će se realiziati iduće godine.

Do kraja ove godine mi ćemo pomagati našim privrednim subjektima, da uspostave poslovnu saradnju sa privrednicima iz EU, ustvari to je osnovi cilj ovog projekta. Naravno da ćemo kroz druge aktivnosti, tačnije BE TO BE sastanke koje ćemo održati do kraja godine između naših privrednika i privrednika iz EU, nastojati da pomognemo privrednicima da izvezu svoje proizvode na teritorij EU, dodaje Samir Jodanović, direktor Razvojne agencije USK-a.

Konzorcij Evropske preduzetničke mreže između ostalog i organizacija INTERA Tehnološki park Mostar, koji žele da potaknu što veći broj mladih ljudi da pokrenu svoj vlastiti biznis.

I u tom smislu organizujemo različite događaje i imamo posebne programe koje zovemo START UP Akademija, koji omogućavaju upravo onima koji imaju neku inovativnu ideju i u stanju su napraviti nesto inovativno, softvere, aplikacije za mobitel, ali nemaju osjećaja i vještina kako da od toga stvore biznis,iz nedostatka iskustva i upravo je to naša zadaća da im pomognemo da sagledaju poslovnu stranu njihove idejekazao je Mladen Kostić, tehnički direktor INTERA Tehnološki park Mostar.