Novosti

EMBRACE: Odrzan radni sastanak projektnih partnera projekta


EMBRACE: Odrzan radni sastanak projektnih partnera projekta

U sklopu redovnih projektnih aktivnosti odrzan je radni sastanak partnera na EU projektu Embrace, u Zaragozi, a u organizaciji partnera iz Spanije.


Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona implementira EU projekt pod nazivom “Evropski med-klasteri jačaju isplativu agro-vinarsku cirkularnu ekonomiju-EMBRACE”. Cilj ovog projekta je da podrži uvođenje inovativnih procesa u mediteranskoj regiji u skladu sa principima cirkularne ekonomije. 

Cirkularna ekonomije je poslovni model u kojem se proizvodi mogu ponovo iskoristiti, popraviti, obnavljati ili reciklirati. Umjesto linearnog modela proizvodnje u kojem proizvodi nakon konzumacije završe u našem okolišu ovdje je ideja kreirati krug, od sirovine do proizvoda koji se može ponovo iskoristiti i na taj način doprinijeti zaštiti okoliša. 

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona projekt implementira zajedno sa 9 partnerskih organizacija iz 6 zemljala mediteranskog područja. Trajanje projekta je 30 mjeseci. Jedna od najznačajnijih aktivnosti projekta jeste uključivanje poduzeća iz Unsko-sanskog kantona koja se bave poljoprivredno-prehrambenom proizvodnjom i pružanje podrške u procesu uvođenja principa cirkularne ekonomije, koji trenutno nisu u primjeni u Unsko-sanskom kantonu.
 
U februaru mjesecu će biti oformljena radna grupa na nivou Unsko-sanskog kantona koja će okupljati mala i srednja poduzeća, organizacije za podršku malim i srednjim preduzećima i poslovne organizacije, predstavnike lokalnih vlasti i akademske zajednica, a sve u cilju postizanja cilja projekta EMBRACE, tj. uvođenja principa cirkularne ekonomije u poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju.