Novosti

Treće studijsko putovanje u okviru projekta REINSER


Treće studijsko putovanje u okviru projekta REINSER

Između 30.11.2021. i 2.12.2021. održano je 3. Studijsko putovanje projekta Reinser u Brindisiju u Italiji. Domaćin je bio partner projekta, Općina Brindisi.

Zajedno s raznim stručnjacima sa Univerziteta Salento, Regione Puglia, Cooperativa ULIS, Lega Coop itd., projektni partneri upoznali su se s imigracijskom politikom Italije, južne Italije i regije Apuglia, kao i strategijom integracije migranata u društvo kroz (socijalno) poduzetništvo. Posebna pažnja posvećena je socijalnoj ekonomiji i zadrugama. Zbog ograničenja Covid-19, neki od učesnika pridružili su se panelima i raspravama online.

Za drugi dan studijskog putovanja zakazan je posjet projektu SAI (Integration Reception System) u sklopu kojeg je posjećena „drvna radionica“ u kojoj će migranti stjecati vještine u obradi drveta. Projekt VRI također će biti u pilot akciji Općine Brindisi. Partneri na projektu upoznali su se i s projektom bez diskriminacije koji nudi tečajeve za maloljetnike bez pratnje. Projektni partneri posjetili su Xfarm, projekt društvenog uzgoja za korištenje zemljišta oduzetog mafiji i za kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju kroz uključivanje migranata u rad.

Projektni partneri otišli su u drugi veliki grad u regiji Apuglia, Bari, i posjetili Artemisiju. Riječ je o projektu koji spaja projekt za prihvat izbjeglica i tražitelja azila s izgradnjom pansiona i bistroa korisnih za radnu integraciju migranata.

Učesnici studijskog posjeta također su prisustvovali dvjema radionicama: „Mjerenje društvenog utjecaja” i „Instrumenti financiranja za društvenu ekonomiju, utjecajna ulaganja, alati, s posebnim osvrtom na obveznice društvenog utjecaja”.

U Brindisiju su predstavljeni primjeri najbolje prakse:

·         Sfrutta Zero, Diritti a sud, socijalna poljoprivreda i borba protiv iskorištavanja migranata u proizvodnji etičkog umaka od rajčice;

·         Casa delle culture (budući projekt Općine Brindisi), projekt transformacije sadašnjeg općinskog doma u interkulturalni centar koristan za aktivaciju osposobljavanja i mogućnosti zapošljavanja;

·         Nasmiješena obala Afrike i projekt INTERSOS za ponovno korištenje neiskorištenog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju i zapošljavanje migranata u centru koji služi osobama s invaliditetom

·         I.P.L.A. Jug, “Integrirani sustav zaštite poljoprivrednih radnika” – ima za cilj sprječavanje i borbu protiv ilegalnog rada i iskorištavanja u poljoprivredi u regijama Abruzzo, Campania, Puglia, Basilicata, Calabria i Sicilija i oslanja se na partnerstvo od 30 subjekata.

Završni dan studijskog putovanja u Brindisi zaključen je sastankom Upravnog odbora nakon čega su svi projektni partneri imali obilazak glavnih znamenitosti Brindisija pod vodstvom AIPD – Talijanske udruge ljudi s down sindromom.

Talijanski problem migranata poznat je kroz medije (TV, novine,...) već dugi niz godina. S ovog studijskog putovanja, projektni partneri mogli su vidjeti kako funkcionira regija Apuglia, te njene institucije, organizacije, inicijative i pojedince iz različitih sektora. Putovanje je bilo praktično jer su projektni partneri stekli uvid u stanje velikog sustava regije Apuglia i njegovo funkcioniranje u smislu rada s izbjeglicama i njihove integracije u društvo.