Novosti

Sastanak delegacije iz USK-a sa predstavnicima QED - Katarske razvojne agencije


Sastanak delegacije iz USK-a sa predstavnicima QED - Katarske razvojne agencije

Proteklih dana delegacija iz USK-a boravi u posjeti državi Katar, koja graniči na jugu sa Saudijskom Arabijom, a na zapadu morskom granicom s Bahreinom. Po državnom uređenju Katar je apsolutna monarhija – emirat.

Sastanku delegacije iz RAUSK i privrednika USK-a sa QED (Qatar export development agency) prethodio je sastanak sa Ambasadorom BIH u Državi Katar, Nj.e. Tarikom Sadovićem, koji je upoznao predstavnike USK-a sa predstavnicima Katarske razvojne agencije (QED), mogućnošću zajedničke saradnje, kao i sa brojnim potencijalima države Katar.

S obzirom da je država Katar okrenuta prije svega građevinskim razvojnim projektima, i da trenutne investicije u Kataru iznose preko 100 milijardi dolara, pokrenut je i razgovor u pogledu potencijala građevinskih firmi sa područja USK-a.

Trenutno, na području države Katar, djeluje i VS-Trend d.o.o., firma sa sjedištem u Bihaću, koja je ove godine potpisala značajne ugovore u Kataru, a po pitanju izvođenja radova na izgradnji tri metro stanice, kao i jednog nogometnog stadiona.

Vrijednost prvog ugovora potpisanog između Vs-trend d.o.o. i Katarskih investitora je cca 7 miliona eura, dok je trenutno u pregovorima i posao vrijedan cca 45 miliona eura, a u konačnici posao bi pronašlo 200 radnika sa područja Unsko-sanskog kantona.

Razvojna agencija USK-a će i u narednom periodu, u svojim kapacitetima, pružati podršku kompanijama sa područja USK-a, koje su zainteresirane da rade na području inostranog tržišta.

Katarskim investitorima su također predstavljeni i promotivni materijali Unsko-sanskog kantona, koje je izradila Razvojna agencija USK-a.