Novosti

Razvojna agencija USK implementirala pilot projekt


Razvojna agencija USK implementirala pilot projekt

 JU „Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona“ je, u suradnji sa Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Međunarodnom organizacijom za migracije, realizirala pilot projekt u kampu Lipa, a u sklopu EU projekta REINSER. Ministarstvo privrede USK u čijoj je nadležnosti poduzetništvo podržava implementaciju ovog projekta. 

Nakon razmatranja mogućnosti i istraživanja mišljenja samih korisnika kampa Lipa odlučeno je da pilot projekt bude kurs kuhanja. Činjenica da korisnici kampa Lipa dolaze iz bliskoistočnih i afričkih zemalja je bila razlog da se organizuje kurs kuhanja kroz koji će ih se nauči kuhati jela koja su drugčija od njihovih tradicionalnih jela. Jela koju su kuhali su internacionalna jela, koja se u svim zemljama kuhaju po istom receptu. Za organizaciju i održavanje kursa kuhanja angažiran je ekspert sa dugogodišnjim iskustvom.

Korisnici kampa Lipa su pokazali interes za kurs kuhanja u kojem su aktivno učestvovali i na kraju degustirali jela koja su skuhali.

Cilj pilot projekta je bio da se unaprijede kularske sposobnosti polaznika kursa, a koje im u budućnosti mogu pomoći u procesu traženja zaposlenja. U tu svrhu su im dodijeljeni certifikati u učešću na kursu.