Novosti

Održan prvi partnerski sastanak projekta EcoSUSTAIN


Održan prvi partnerski sastanak projekta EcoSUSTAIN

U Rijeci je 17. i 18.01.2017. godine održan prvi partnerski sastanak projekta EcoSUSTAIN - Ekološki održivo upravljanje mediteranskih zaštićenih područja iz EU programa Interreg MED na kojoj je učestvovala Razvojnaagencija Unsko-sanskog kantona kao jedan od nosilaca projektnih aktivnosti.  Cilj projekta je održivost biološke raznolikosti i prirodnih ekosistema nacionalnih parkova, rezervata i ostalih zaštićenih područja na području Evrope.  
Predviđen je razvoj kratkoročnih i dugoročnih sistema nadzorakvalitete vodnih površina zaštićenih područja korištenjem inovativnih ICT tehnologija. Na sastanku su definirani naredni koraci među kojima su: 

- upravljanje područjima kroz postojeće i buduće baze znanja (edukacija osoblja, testiranje i nadzor zahtjeva i propisa u skladu s evropskim smjernicama – Water Framework Directive),
- razvoj metodologije nadzora kvalitete voda uz definiranje nadziranih prirodnih parametara, uz konačnu primjenu (načini mjerenja i prijema podataka o mjeenim parametrima), 
- definiranje komunikacijskih protokola i standarda (načini distribucije i obrade opaženih podataka) i  
- umrežavanje i usklađivanje vezanih subjekata. 
Projekt, trajanja 30 mjeseci, službeno je započeo 1. novembra 2016. godine. Prijavljen je i odobren u sklopu prvog poziva za modularne projekte programa Europske transnacionalne saradnje, odnosno InterregMED – s ciljem implementacije zajedničkih aktivnosti među članicama Unije promoviranjem usklađenog ekonomskog, socijalnog i teritorijalnog razvoja europskih zemalja.