Novosti

RAUSK & EcoSUSTAIN: Odrzan projektni sastanak u Marseillu


RAUSK & EcoSUSTAIN: Odrzan projektni sastanak u Marseillu

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona je jedan od 10 partnera na projektu EcoSUSTAIN - ekolosko upravljanje mediteranskim zasticenim podrucjima putem naucnog znanja, tehnicke implementacije i baze menadzerskog znanja. 

Projekt finansira Evropska unija iz programa Interreg Mediterranean iz oblasti zastite biodiverziteta u trajanju od 30 mjeseci, koji se provodi na podrucju Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grcke i Spanije, sto ukljucuje 5 zasticenih podrucja medju kojima je i Nacionalni park Una. 

Na konferenciji u sklopu pomenutog projekta odrzanoj u Marseillu, 15. i 16. marta na kojem je ispred Razvojne agencije USK-a prisustvovala mr.sci. Ada Lipovaca, predstavljen je krovni projekt PANACeA, kao horizontalni projekt koji pokriva oblast zastite biodiverziteta u koji je uvrsten i projekt EcoSUSTAIN. 

Cilj konferenije u Marseillu je zajedno s ostalih 10 projekata iz iste oblasti u mediteranskom podrucju predstaviti projektne aktivnosti i rezultate koji se mogu harmonizirati, ali i radi umrezavanja ljudi i eksperata iz ove oblasti, donosenja regulativa na nacionalnim i visim nivoima vlasti, lobiranjem prema istim, te sirenjem znanja i povezivanjem na buducim projektima koji obuhvataju zastitu biodiverziteta.