Novosti

U Zagrebu odrzan 2nd Chicago Collaboration Week


U Zagrebu odrzan 2nd Chicago Collaboration Week

U Zagrebu je 6. i 7. aprila odrzan „2nd Chicago Collaboration Week“ na kojem je ucestvovala i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona. 

Cilj događanja bio je upoznati startupove, poduzetnike, poduzetničke potporne institucije i studente s američkom dobrom praksom kroz različita predavanja i radionice na temu poduzetništva.

2nd ChicagoCollaborationWeek započeo je s predstavljanjem hrvatskog i američkog inovacijskog ekosustava. 

Nakon uvodnih govora, zamjenika predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Borisa Guine te predsjednice World Chicaga Peggy Parfenoff, američka veleposlanica Juliet Valls Noyes je izjavila kako smo na putu ekonomskog oporavka, ali za daljnji rast moramo poduzimati rizike, ulagati u poduzetništvo te u mlađu generaciju.
 
S obzirom je Chicago u posljednjih 15 godinama postao globalni inovacijski hub, ovi stručnjaci su davali direktne stručne savjete i na prezentacijama i na radionicama na teme: How to connect small eco-systems with global investors, How to train people of today for getting the jobs of tomorrow, How to engage youth in business, a slične teme će ponoviti još i studentima.

Na radionici Gillian Downey i Steve su dali savjete što treba naučiti danas za poslove budućnosti. „Treba naučiti kako pravilno učiti, kako se nositi sa strahom, naučiti pričati priču (storytelling), pojednostaviti stvari, prihvatiti tehnologiju, živjeti s nesigurnošću.“

Emily Lonigro Boylan dala je savjete što napraviti kada vam propadne biznis: „Promijenite način razmišljanja (new mindset), imajte jasno lice kompanije i najbitnije je pažljivo odabrati zaposlenike.“ Vezano za promjenu načina razmišljala Emily i Scott su predložili princip isticanja junaka neke uspješne, makar i najmanje, priče. 

„Važno je započeti mijenjati društvo makar i s najmanjim projektima čije uspješne rezultate možete lobirati na lokalnoj i državnoj razini te sve nastojati plasirati u medije kako bi potaknuli sve više ljudi da se uključe u pozitivne promjene u društvu. Osim toga, u Chicagu je praksa da poduzetnici svojim mentorskim aktivnostima vraćaju dio dobivenog zajednici“.

Drugi dan su stručnjacima iz Chicaga predstavljene tvrtke Vollo, Geolux, Genos, Juvo, Pointers i Perpetuum mobile, a stručnjaci u posjetu Zagrebu predstavili su američke trendove u poslovanju i edukaciji te motivirali hrvatske poduzetnike na internacionalizaciju.

Na samom kraju događanja svih se sedam američkih stručnjaka složilo da je najbolji pristup za stvaranje novih kontakata s ciljem ulaska na američko tržište upravo sudjelovanje u ovakvim radionicama te stvaranje direktnog kontakta s osobama koje imaju veliku bazu poslovnih suradnika, mentora i investitora.

Razvojna Agencija Unsko-sanskog kantona ce u narednoj sedmici ugostiti predavace iz Amerike, kako bi sto kvalitetnije prenijeli svoja iskustva s ciljem unaprijedjenja aktivnosti po pitanju otvaranja slicnog prostora na podrucju Unsko-sanskog kantona.