Novosti

FOTO: U organizaciji RAUSK i NP Una u Bihaću održan susret partnera na projektu ECOSUSTAIN


FOTO: U organizaciji RAUSK i NP Una u Bihaću održan susret partnera na projektu ECOSUSTAIN

U organizaciji Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona i Nacionalnog parka „Una“ u Bihaću se održava susret partnera na projektu Ecosustain, ekološko upravljanje mediteranskim zaštićenim područjima. Sastanku prisustvuje deset partnera iz pet zemlja, među kojima su i predstavnici tri nacionalna parka.

Ekološko upravljanje mediteranskim zaštićenim područjima putem naučnog znanja, tehničke implemenatacije i baze menadžerskog znanja u trajanju od 30 mjeseci, čiji je vodeći aplikant Pomorski fakultet i Sveučilište u Rijeci, provodi se na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grčke i Španije iz oblasti zaštite bioraznolikosti. Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se, uz pomoć modernih tehnologija, vršiti nadzor kvalitete vodnih površina u pet zaštićenih područja. Domaćin i organizator sastanka u Bihaću su Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Nacionalni park „Una.

Projektom je predviđena izrada aplikacije koja će biti instalirana u četiri Nacionalna parka u Evropi. Jedan od glavnih ciljeva je održati biološku raznolikost i jedinstvenost ekosistema.

U projekat je uključen i Nacionalni park „Una“. Vršiće se određena mjerenja i monitoring stanja vode u gornjem toku rijeke Une, u Nacionalnom parku, a nizvodno od naselja, Martin Brod, Kulen Vakuf i Orašac.

Ovim postupkom svaka dva sata biće dostupne informacije kada je u pitanju oksidacija, te ph vrijednost vode kako bi se na vrijeme moglo reagirati u slučaju nekog dizbalansa u rijeci Uni.

Projekat je službeno počeo u novembru prošle godine s ciljem implementacije zajedničkih aktivnosti među članicama Unije. Današnji sastanak je prilika da se sagledaju do sad uređene aktivnosti kako bi testne plutače iduće godine mogle biti postavljene u rijeku Unu.

"Projekat Ecosustain je od iznimne vaznosti za Nacionalne parkove i raduje nas sto cemo nasim doprinosom na projektu poboljsati kvalitetu upravljanja nasim Nacionalnim parkom, koji svakako predstavlja okosnicu turizma na nasem kantonu", kaze Samir Jodanovic, direktor Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona