Novosti

Objavljen Javni poziv za subvencioniranu liniju sredstava za privredne subjekte sa podrucja USK


Objavljen Javni poziv za subvencioniranu liniju sredstava za privredne subjekte sa podrucja USK

Javnost je vec upoznata sa namjerama Vlade USK da kroz zajednicki kreditni aranzman sa BBI bankom u privredne subjekte na podrucju Unsko-sanskog kantona ubrizga oko 12 miliona KM. 


Nakon sto je 19. Jula potpisan i sporazum izmedju Vlade USK i BBI banke, u petak je objavljen i Javni poziv svim zainteresiranim privrednim subjektima sa podrucja USK-a.

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 2,3 posto. Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu većem od 12 miliona KM (12.490.000,00 KM) dok će za subvenciju dijela profitne marže Ministarstvo privrede USK obezbjediti iznos od 300 hiljada KM (300.000,00 KM).

Pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede koji uredno izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze i uslove Javnog poziva, koji će uskoro biti objavljen u sredstvima javnog informisanja. Učešće mogu uzeti: likvidni subjekti koji imaju sjedište na području Unsko-sanskog kantona, aktivni su i imaju uposlene radnike, te su zadovoljavajućeg boniteta i uredne kreditne historije.

"Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do jedan milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od visine kreditnog zahtjeva od tri do sedam godina. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju privredni subjekti prema programu poticiajnih mjera Unsko-sanskog kantona", izjavio je Samir Sedić,ministar privrede u Vladi USK.