Novosti

Odrzana konferencija i projektni sastanak u sklopu projekta RENEW HEAT


Odrzana konferencija i projektni sastanak u sklopu projekta RENEW HEAT

Renew Heat- „Zajednice koje se griju na obnovljiv izvor energije“ je zajednički projekat čiji partneri su Grad Cazin, Karlovačka županija, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona.

Projekat je vrijedan 223.459,34 eura od čega Grad Cazin sufinansira iznos od 33.518,91 Eura ili 15%, dok se ostatak finansira sredstvima Evropske unije u iznosu od 189.940,43 Eura ili 85%. U okviru ovog projekta planirano je da se u Gradu Cazinu opremi objekat Sportske dvorane sa sistemom za grijanje na biomasu dok bi se u Kulturnom centru kotao za grijanje, koji koristi lož ulje, zamjenio kotlom za grijanje na biomasu.

-„Za nas je izrazito bitan projekat zbog problema koje rješava ali i zbog toga što je ovo prvi projekat prekogranične saradnje koji je odobren, za koji imamo adekvatne partnere i obezbjeđena financijska sredstva. To potvrđuje da imamo dovoljno znanja i iskustva za pripremnu uspješnih projekata s kojima ćemo aplicirati kod Evropske unije. Takođe, imamo i novih ideja za nove projekte koje bi mogli zajedno realizirati u drugim oblastima. Značajno je što ćemo riješiti grijanje u našoj Sportskoj dvorani i stoga mislim da je ovo jedan dobar dan za našu zajednicu“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević na danas održanoj konferenciji projekta Renew Heat.

Prezentaciju dosadašnjih i planiranih projekata energetske efikasnosti u Gradu Cazinu održao je Suad Rošić, šef Gradske službe za upravljanje razvojem, a prisustvovali su joj predstavnici svih partnerskih grupa u projektu.

-„Mi provodimo vrlo konkretne projekte kao što su obnove škola i već deseci škola su obnovljeni uz našu pomoć. Zatim bolnice, zgrade javne namjene, županijske palače u Krapini i Karlovcu i sl. Naša je uloga predlaganje projekata, njihovo pokretanje i osmišljavanje, ali osiguravanje bespovratnih izvora finansiranja odnosno osmišljavanje finansiranja kroz inovativne modele kao što je, između ostalih, ovaj model u projektu RENUW HEAT kojim upravljamo. Grad Cazin nam je predložila Razvojna agencija USK kao jedan vrlo dinamičan i operativan Grad zainteresiran za partnerstvo u jednom ovakvom projektu“, rekao je Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a na konferenciji se u ime Karlovačke županije obratila i Maria Stojković.

„- Karlovačka županija i župan Damir Jelić u potpunosti podržavaju realizaciju ovog projekta. Vrijednost projekta koji se odnosi na Karlovačku županiju je oko 2 miliona kuna. Srednja škola Duga Resa dobiće u potpunosti rekonstruiranu kotlovnicu. Ovaj projekat će doprinjeti razvoju lokalnog gospodarstva, a samoj školi i Karlovačkoj županiji kao njenom osnivaču donijeće značajne uštede na polju energetstve učinkovitosti. Nas posebno raduje ova saradnja jer je ovo prvi projekat prekogranične saradnje s našim partnerima iz Grada Cazina i Razvojne agencije USK i nadamo se da neće biti jedini“, istaknula je Stojković.

Za Razvojnu agenciju Unsko- sanskog kantona ovaj projekat spada u prioritete što je potvrdio i direktor Agencije Samir Jodanović.

-„Ono što je značajno za ovaj projekat je da kroz njega potičemo razvoj privrede u ovom sektoru i posebno nas raduje da prvi ovakav projekat realiziramo u gradu Cazinu koji se do sada pokazao kao vrlo kvalitetan partner. Što se tiče Razvojne agencije, mi trenutno implemenitiramo sedam projekata podržanih od strane Evropske komisije i Vlada USK je intenzivirala svoje aktivnosti po pitanju ovakvih projekata“, rekao je Jodanović.

Na konferenciji je, uz prvi projekat prekogranične saradnje koji se uspješno realizira, bilo riječi i o mogućnostima novih oblika saradnje, kao i potencijalima za nove projekte.