Novosti

CroEnergy2017: Mijenja se svijest o energetskoj učinkovitosti


CroEnergy2017: Mijenja se svijest o energetskoj učinkovitosti

Četvrti Croenergy 2017 – konferencija u organizaciji Regionalne energetske agencije (REGEA) na temu pokretanja i osiguranja financiranja projekata energetske obnove i energetske učinkovitosti – počeo je danas u sjedištu Regee, energetski obnovljenom zagorskom dvorcu Bračak, na kojoj su prisustvovali i predstavnici Razvojne Agencije Unsko-sanskog kantona. 

Počev od 2016.g. sa Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske, Razvojna agencija USK implementira dva projekta iz oblasti energetske efikasnosti, i to NEW FINANCE i RENEW HEAT. 

Probat ćemo manje pričati manje ex-katedra, a više diskutirati i promišljati s ciljem da znanje akumulirano u energetskim agencijama, županijama, gradovima, prenesemo na kolege koje dolaze iz regije i ostatka Hrvatske. Ideja nam je pokazati da se može raditi kako rade najbolji u Europi, a poruka je da se u Hrvatskoj može raditi dobro, promišljati i biti uspješan. Treba znati i htjeti i to nam je u zajedničkom interesu – kazao je ravnatelj Regee Julije Domac prilikom otvaranja konferencije.

Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Grada Zagreba i članica upravnog vijeća Regee Mirka Jozić upozorila je na konkretnu važnost energetske obnove zgrada, jer se u zgradarstvu, istaknula je, troši jako puno energije, što mnogi zanemaruju. Čak 40% od ukupne potrošnje energije (36% od ukupne emisije CO2) Europske unije čine privatne i javne zgrade, a njihovom obnovom energetske potrebe na razini EU mogle bi se smanjiti za više od 17%. Napomenula je i da je potrebno ravnomjerno razvijati regije.

Mislimo da trebamo ravnomjerno razvijati regiju, posebno smo ponosni na Bračak, iako smo malo ljubomorni što nije u Zagrebu. Administrativne granice ne mogu biti granice našeg djelovanja, jer ljudi ne funkcioniraju tako i drago mi je da se tu pomiču i političke prepreke, premda nas politika često koči u projektima. Energetska agencija Regea pokazala je da politika nije problem i da može djelovati bez obzira tko je na vlasti  – rekla je Mirka Jozić.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar primijetio je da je upravo sjedište Regee, dvorac Bračak, primjer kako se s tehnologijom 21. stoljeća možete obnoviti kulturno dobro iz 19. stoljeća, te je potom podsjetio na uspješnost županije u energetskoj obnovi škola. Ali je istaknuo i da državna administracija ponekad koči lokalne projekte.

Da nismo s Regeom krenuli u projekte, nisam siguran kako bi danas uopće funkcionirali, posebno u pogledu škola. Politika je tu da stvara preduvjete da se projekti mogu ostvariti, a u projektu New Light, po našem starom dobrom hrvatskom običaju, naiđete na zadnjoj stepenici na probleme u Ministarstvu, pa mjeru 4c4 vjerojatno nećemo moći koristiti za taj projekt. Moramo se naučiti dugoročnom planiranju. Struka, politika i privatni sektor već mora razmišljati s kojim će projektima ići od 2020 do 2030 godine – kazao je Kolar.

Hrvoje Frankić, zamjenik Župana Zagrebačke županije, objasnio je da je New Light projekt obnove javne rasvjete u regiji, da je vrijedan 20 milijuna eura te da će donijeti značajne uštede u godišnjim proračunima jedinica lokalne samouprave koje ga budu koristile, do razine od 1,1 milijun eura.

Zagrebačka županija vlastitim primjerom dokazuje kako županija može puno postići planiranim pristupom. Od 2012. do 2016 godine vrijednost investicija u energetsku obnovu škola iznosi 19,3 milijuna kuna, ove godine obnovit će se dvije škole 8 milijuna kuna, uštedili oko 5 milijuna objedinjenom nabavom za električnu energiju i prirodni plin. U projekt električne mobilnosti uložili smo 1,5 milijun kuna i danas je četvrtina punionica u Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Prvi smo u državi po broju registriranih električnih vozila. Sve to je dokaz da se svijest građana o korištenju energije se mijenja – rekao je Frankić.

Croenergy konferencija prvi put je održana 2011. godine u Cavtatu s ciljem stjecanja i sakupljanja znanja o financiranju energetskih projekata. Na konferencijama koje su slijedile – u Tuheljskim toplicama 2013. i u Zagrebu 2015. pokazana je najbolja europska i hrvatska praksa u energetskim projektima. A tema ovogodišnje konferencije je usmjerena isključivo na financiranje i provedbu projekata.

Kroz tri dana Croenergy summita, sudionici će moći čuti iskustva iz bankarskog sektora, struke, privatnog i javnog sektora, ali i od djelatnika energetskih agencija koji savjetima potpomažu projektne nositelje iz privatnog i javnog sektora u ostvarenju njihovih ideja. Među predavačima i panelistima konferencije su i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih i razvojnih banaka, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije te gospodarskih subjekata.