Novosti

FOTO: U Briselu odrzan sastanak sa visokim predstavnicima Europske komisije i Parlamenta


FOTO: U Briselu odrzan sastanak sa visokim predstavnicima Europske komisije i Parlamenta

Na poziv Ivane Maletic, zastupnice u Evropskom parlamentu (EPP) u Briselu, na dvije odvojene konferencije, imali smo priliku razgovarati o razlicitim mehanizmima pomoci Evropske komisije nasem kantonu.

Unsko-sanski kanton sa svojim potencijalom zasigurno prednjaci kao najperspektivniji dio Bosne i Hercegovine za razvoj razlicitih oblasti, sto je Evropska komisija i prepoznala. 

Izmedju ostalog, kao primjer dobre prakse pomenut je i jedan realizirani projekt kojeg je sufinansirala i Evropska unija, i to savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vrijedno 10,8 miliona € u Gradu Bihacu, sto nas je ucinilo i ponosnim. 

Visoki predstavnici Europske komisije i Parlamenta

Vrhunac dvodnevnog događanja je za delegaciju bio stručni skup u Europskom parlamentu, gdje je zastupnica Ivana Maletić osigurala prisustvo renomiranih kolega eurozastupnika Jana Olbrychta iz 
Poljske te Lamberta van Nistelrooija iz Nizozemske koji je apostrofirao je važnost biogospodarstva te veću upotrebu prirodnih izvora kao ključ održivosti. 

Europsku komisiju su predstavljali Karen 
Dalgaard Sanning iz Opće uprave za okoliš (DG ENVI) s temom provedbe politika i zakonodavstva EU u očuvanju europskih resursa i održivog upravljanja te Robert Schrödera iz Kabineta povjerenika Moedasa. 

Schröder se više osvrnuo na inovacije, odnosno EU iskustva u području 
programa istraživanja i razvoja, poznatijim kao HORIZON 2020. 

Narednih 6 mjeseci ključno je za budućnost programa, kada će se definirati prijedlog budžeta do kraja tekućeg perioda te početi 
planiranje za idući period nakon 2020. 

Očekujemo obilna sredstva, kazao je Schröder te naglasio nužnost holističkog pristupa temama gospodarenja vodama i otpadom. Zastupnica Maletić u opsežnom izlaganju pozvala prisutne na proaktivan pristup europskim institucijama i pravovremene reakcije prilikom donošenja propisa, jer usvojene Direktive utječu na programe Unije i buduće financijske omotnice, tako i na budućnost zemalja Zapadnog Balkana.

Istaknuti su važni lokalni projekti i operativna pitanja s lokalne razine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.