Novosti

U organizaciji Razvojne agencije USK i partnera odrzana prva IT konferencija


U organizaciji Razvojne agencije USK i partnera odrzana prva IT konferencija

U Bihaću je dana 10. maja 2018. godine održana Prva IT konferencija u Bihaću pod nazivom BeIT na kojoj je bilo 160 učesnika. Učesnici su imali priliku da čuju izvrsne predavače koji su pripremili predavanja iz nekih od najaktuelnijih tema iz svijeta tehnologije.

Na Konferenciji su se obratili direktor Microsofta u BiH, šef tehničkog odjela Al Jazeere Balkans, Prorektor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i profesori sa Fakulteta Informacijskih tehnologija iz Mostara, te uspješni stručnjaci iz oblasti IT-a iz Njemačke, Rumunije i Slovenije.

Bila je to Konfencije s ciljem da okupi sve ljubitelje tema poput Big Data, Video igara, Cloud computing, digitalne transformacije, Interet of Things (IoT), ali i da se predstave potencijali koje IT industrija u Bosni I Hercegovini ima i time pošalje poruka akademijii, vlastima i mladim ljudima da je to najperspektivniji sektor u kojem će sada i u budućnosti biti sve vise slobodnih radnih mjesta. U BiH trenutno ima oko 400 IT kompanija koje zapošljavaju oko 3500 inžinjera, ali taj broj bi obzirom na kretanja i potražnju tržišta mogao biti značajno veći, no zapošljavanje i rast ovog sektora moguće je samo postići ako se uloži vise napora u kvalitetnije obrazovanje IT kadra prema potrebi industrije.

U sklopu Konferencije održana je panel diskusija koja je spojila predstavnike akademije, gradske vlasti i industrije koja je iznijela zaključke da IT ne treba gledati samo kao zaseban sektor, već da IT učestvuje u svim sferama života i da je veoma važno da se sa svih nivoa vlasti usmjeri vise energije u jačanje ovog sektora, te da se Univerzitet u Bihaću stavlja na raspolaganje u uvođenju novih programa i smjerova prema potrebama tržišta i u skaldu sa trenutnim zakonskim okvirima.

Organizatori Konferencije, koji dolaze iz Razvojne agencija Unsko-sanskgo kantona, Univerziteta u Bihaću i IT firme IDK Studio su zatvorili konferenciju uz podjelu nagrada učesnicima, te s porukom da ovom gradu treba više ovakvih događaja koji povezuju i inspirišu ljude.