O nama

O nama


O nama

JU Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona (RA USK), je osnovana Odlukom o osnivanju JU Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, koja je donesena na 18. sjednici Skupštine USK održanoj dana 19.01.2012. godine, te Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JU Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, koja je donesena na 21. sjednici održanoj 28.03.2012. godine.

Vlada USK i Ministarstvo privrede USK, svjesni činjenice da USK, za razliku od drugih regija u BiH nije imao uspostavljene kapacitete regionalnog razvoja, što ostavlja posljedice na privredni i regionalni razvoj ovog područja,  su usvojenom Odlukom iskazali odlučnost i na taj način dali jasan signal svim akterima razvoja u regiji, a posebno prema međunarodnoj zajednici i Delegaciji Evropske unije u BiH, koja predstavlja strateškog partnera i inicijatora procesa regionalnog razvoja u našoj zemlji.

Razvojna agencija USK je osnovana u cilju pridonošenja  privrednom rastu i razvoju USK i sjeverozapadne BiH,  sukladno načelima održivog razvoja, stvaranjem uvjeta koji će omogućavati jačanje konkurentnosti i realizaciju vlastitih razvojnih potencijala.